Bouwmaterialen worden vanaf 1 januari 2019 duurder. De prijzen van sommige materialen zoals beton, cement, asfalt, roofing en verf stijgen zelfs met 8 tot 15%. Dat blijkt uit een rondvraag van sectororganisatie Bouwunie bij bouwbedrijven. (via: Livios.be)

Bouwmaterialen worden vanaf 1 januari 2019 duurder, hierdoor moet je zo’n 4,5% extra budget ophoesten voor een nieuwbouwwoning. Elk jaar stijgen de prijzen van bouwmaterialen met gemiddeld 3 tot 6%. Maar bepaalde producten worden vanaf januari een pak duurder: zand, granulaten, cement, beton, … Tot wel 15% duurder. Ook de prijzen van asfalt en roofing stijgen met 10% en verf met 8%. “Normale prijsstijgingen liggen tussen 2 en 5%. Nu zien we dat de stijgingen voor een hele reeks materialen beduidend hoger liggen. De aannemers zullen dat in hun nieuwe contracten doorrekenen aan de klant”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie, in De Tijd.

Woning 4,54% duurder

Bouwunie berekende dat als je gaat bouwen je zo’n 4,5% extra moet ophoesten. Een meerprijs van 15.600 euro voor een doorsnee woning. Dat is meer dan het dubbele van de inflatie. De oorzaak? Er is een tekort aan bepaalde grondstoffen en de transportkosten schieten de hoogte in. “Zand en beton worden vaak vervoerd met schepen. Door de lage waterstand in de rivieren afgelopen zomer konden de schepen minder zwaar geladen worden dan gewoonlijk. Dat leidt tot hogere prijzen”, legt Waeytens uit.