Ieder jaar zijn er een tienduizendtal woningbranden in België. Vorig jaar vielen er in totaal 53 doden. Gelukkig kan dit voorkomen worden met een rookmelder die je op tijd waarschuwt bij een woningbrand. Sinds 1 januari 2020 is een rookmelder verplicht in Vlaanderen. Heb jij nog geen rookmelder geïnstalleerd? We vertellen waarop je moet letten bij je aankoop.

Een rookmelder is sinds begin dit jaar verplicht voor elke woning in Vlaanderen. Waar installeer je best zo’n rookmelder? Op elke verdieping van je woning. Dat geldt ook voor je kelder of zolder. Zeker als daar je verwarmingsketel of een andere technische installatie staat.

Tip: Gebruik dit handige stappenplan om zelf je rookmelder te installeren.

Soorten rookmelders

Moet je nog een rookmelder kopen? Koop er dan niet zomaar een, want er bestaan verschillende soorten. Vroeger had je de ionische rookmelder. Deze werkte op basis van een radioactieve bron, maar is tegenwoordig niet meer verkrijgbaar. De ionische melder heeft plaats geruimd voor de optische, een rookmelder die werkt op basis van infrarood en vaak makkelijk te installeren is. Je vindt drie verschillende modellen op de markt: