Je renoveert je woning om te genieten van extra comfort, maar wat als je ooit wil of moet verkopen? Natuurlijk hoop je jouw woning dan tegen zo’n hoog mogelijke prijs te verpatsen. Hoe verhoog je de waarde maximaal, zonder dat je investeringen doet die je nooit terugverdient? Hier volgen 16 mogelijke winstmakers en hun eventuele zwaktes.

Via: livios.be

Je gevel aanpakken kan een enorm verschil maken op vlak van verkoopwaarde, zeker in combinatie met bijkomende isolatie.

Foto: Wienerberger Save

1. Geef je gevel een nieuw gezicht

Het buitenaanzicht van je woning bepaalt de allereerste indruk bij potentiële kopers. Een vuile, verkleurde gevel, beschadigde buitenmuren of barsten zullen eerder leiden tot afpingelen, als de kopers al niet afgehaakt hebben. Je gevel laten zandstralen of opnieuw laten schilderen kan wonderen doen. Met bijkomende gevelisolatie heb je een extra grote troef in handen. Een zwaardere investering, maar eentje met hoge doorverkoopwaarde.

2. Plaats nieuwe ramen en deuren

Heb je een oudere woning gekocht met enkelvoudige beglazing of is je buitenschrijnwerk hopeloos verouderd? Hoogwaardige ramen en deuren zorgen niet alleen voor een frissere look, ze hebben ook een gunstig effect op je energiefactuur en akoestiek, en je kan extra licht je woning binnentrekken.

Tip: de kost van nieuwe ramen bedraagt ongeveer 10% van de totaalprijs van een nieuwbouwwoning. Voor een bestaande woning neem je als uitgangspunt de prijs van een nieuwbouwwoning met dezelfde oppervlakte.

Let op: nieuw buitenschrijnwerk heeft minder effect op vlak van energiebesparing dan dak-, vloer- of muurisolatie.

3. Leg nieuwe vloeren

Je vloer krijgt doorheen de jaren heel wat te verduren. Toch kan een oude, karaktervolle vloer potentiële kopers charmeren. Zo zijn bijvoorbeeld cementtegels weer helemaal in. Denk goed na of investeren in nieuwe vloeren het verschil maakt voor jouw woning. Je vloer renoveren is namelijk niet altijd even evident.

4. Fris je keuken en badkamer op

De keuken en badkamer wonnen de laatste jaren enorm aan belang. Meer dan ooit zijn we er op zoek naar comfort en gezelligheid. Ook bij huizenjagers ligt de focus het meest op deze twee ruimtes. Een aantal kleine ingrepen kunnen al wonderen doen: een nieuwe douche, nieuw kranenwerk, nieuwe meubels, een likje verf, …

Tip: investeer in een tijdloze look en in kwaliteit, eerder dan in luxe en in maatwerk. Zeker als je van plan bent om nog maar een paar jaar in je woning te wonen. Een exclusieve keuken met alle nieuwste snufjes of een badkamer met jacuzzi of stoomcabine zijn een leuke toevoeging, maar schrikken kopers mogelijk af als dit niet in verhouding is met de rest van de woning. En jij loopt op die manier een financieel risico.

Hoe druk je de kosten bij de renovatie van een badkamer? Lees het hier.

5. Richt een extra badkamer in

Een tweede badkamer kan een grote troef zijn, zeker voor grote gezinnen. Bovendien hoeft zo’n extra badkamer niet even groot te zijn als de hoofdbadkamer. Je richt deze dus zo goedkoop of duur in als je wil. Uiteraard moet je wel toegang hebben tot verwarming, licht en (warm) water. Een extra badkamer op de benedenverdieping is bovendien een groot voordeel met het oog op het ouder worden.

De keuken en badkamer wonnen de laatste jaren enorm aan belang. Meer dan ooit zijn we er op zoek naar comfort en gezelligheid.

Foto: Kaldewei Save

6. Ga voor duurzaam en energetisch

We moeten onze woningen in sneltempo renoveren om in orde te zijn met de toekomstige energie-eisen. Hoe sneller je de energie-efficiëntie van je woning verbetert, hoe voordeliger voor jou als bewoner – je bespaart namelijk meteen op energiekosten - en hoe meer potentiële kopers je aantrekt. Anders zullen zij deze ingrepen sowieso zelf moeten doen achteraf. Een absolute garantie op een hogere doorverkoopprijs.

De grootste besparing behaal je door het verbeteren van je bouwschil. Duurzame technieken zoals zonnepanelen, een condenserende gasketel, ledverlichting,… hebben eveneens een positief effect op je energiehuishouding.

Tip: Technieken hebben een beperktere levensduur, het aanpakken van je bouwschil heeft een levenslange werking. Bespreek je opties uitvoerig met een expert om de optimale keuzes te maken. Lees hier hoe je met 2.000 euro per jaar het verschil maakt.

7. Geef ongebruikte ruimtes een nieuwe bestemming

Richt je kelder of zolder in als extra slaapkamer of ontspanningsruimte. Hoe meer mogelijkheden een ruimte heeft, hoe aantrekkelijker voor potentiële kopers. Het renoveren van een kelder is meestal duurder dan het opknappen van je zolder. Besteed ook voldoende aandacht aan factoren als isolatie en vocht.

Let op: extra bewoonbare ruimte, net als grote verbeteringswerken, kunnen invloed hebben op je kadastraal inkomen. Je dient dit aan te geven aan het einde van elke renovatie, waardoor je KI de hoogte ingaat en je meer onroerende voorheffing dient te betalen.

8. Speel met ruimte

Oude woningen staan bekend om hun vele, aparte kamertjes. Bekijk hoe je de woning zoveel mogelijk kan opengooien en leg de nadruk op het praktische en functionele. Zijn er valse wanden die wegkunnen om zo meer licht en ruimtegevoel te creëren? Omgekeerd kan je heel grote ruimtes in tweeën delen. Meteen een uitstekend moment om je ruimtes een nieuwe functie te geven. Zo kan je oude berging een extra badkamer, of je aparte voorsalon integraal een deel van je woonkamer worden.

9. Vergroot de oppervlakte

Een aanbouw of veranda maken je woning meteen een pak groter en een bepaald publiek is hier zeker voor te vinden. Hier komt wel een aanzienlijke kost (graafwerken, fundering, aansluitingen, afwerking) bij kijken. Bovendien moet je rekening houden met extra verwarming en koeling (Hoe geniet je het hele jaar door van je veranda?) en ook met bijkomend onderhoud in het geval van grote glaspartijen. Bepaal voor jezelf of het de investering waard is en of je deze ooit kan terugverdienen. Kies alleszins voor een aanbouw die bij de rest van je woning past.

10. Zorg voor het juiste gevoel bij je woning

Ook je interieur bepaalt voor een groot deel hoeveel mensen willen betalen voor jouw woning. Presenteer een rustgevende, lichte woning. Vermijd felle kleuren en mogelijk storende stijlelementen. Speel de ruimte in de woning optimaal uit door je meubilair goed te schikken. Zorg dat je muren en deuren mooi geverfd zijn. Op deze manier zien potentiële kopers gemakkelijker welke accenten zij later kunnen leggen in de woning. Kleine ingrepen maken wel degelijk een groot verschil.

Bekijk hoe je de woning kan herindelen en leg hierbij de nadruk op het praktische en functionele.

Foto: Gettyimages Save

11. Lever een woning in topvorm af

Vocht- of stabiliteitsproblemen leggen natuurlijk een bom onder de verkoop van je woning en vereisen de tussenkomst van een expert. Maar ook zichtbare defecten of slordigheden geraken best op tijd opgelost, zoals een knellende deur, rot hout, een lekkende kraan of dak, niet-werkende stopcontacten, … zonder dat je zelfs een professional hoeft in te schakelen.

12. Maak je tuin in orde

Belgen zijn verzot op hun tuin. Zeker gezinnen met kinderen die op zoek zijn naar een nieuwe woning kunnen haast niet zonder. Het spreekt dan ook voor zich dat je tuin en terras er tot in de puntjes bij dienen te liggen wanneer potentiële kopers op bezoek komen.

Let op: overdrijf niet met de inrichting van je tuin als je van plan bent om op vrij korte termijn te verhuizen. Hoe meer werkt er kruipt in het onderhoud, hoe meer mensen je dreigt af te schrikken. Bovendien zal de financiële meerwaarde vrij beperkt zijn.

13. Installeer een terrasoverkapping/overdekt terras

Een overdekt terras of terrasoverkapping doet het prijskaartje van je woning stijgen. Je tuin en terras zien er aantrekkelijker uit en je creëert extra buitenruimte, ook wanneer de weersomstandigheden wat minder zijn.

14. Voorzie voldoende parkeerplaats

Parkeerplaatsen zijn altijd een grote troef. Zeker in dichtbevolkte buurten. Zijn je opties beperkt? Ga bij je gemeente na of je bijvoorbeeld een deel van je voortuin mag omvormen tot één of twee parkeerplaatsen. Een nieuwe garage inrichten heeft meestal geen groot effect op de doorverkoopprijs.

15. Breng je dak in orde

Een splinternieuw dak heeft geen duizelingwekkend effect op de verkoopprijs van je woning. Het omgekeerde is wel waar: je zorgt maar best dat je dak in orde is en bijvoorbeeld geen lekken vertoont. Als je dak hopeloos verouderd is en je zelf nog lange tijd in je woning blijft wonen, is het misschien toch tijd om je dak integraal aan te pakken, zowel qua afwerking als qua isolatie. Deze totaalaanpak heeft wel een positief effect op je doorverkoopprijs en je profiteert meteen zelf van de energetische voordelen.

16. Leg een zwembad aan

Kiezen voor een vast zwembad houdt bepaalde risico’s in met het oog op een doorverkoop. Er komen extra onderhouds- en verbruikskosten bij kijken. Voor heel wat potentiële kopers weegt dit mogelijk niet op tegen de meerprijs die je als verkoper voor je woning vraagt. Wat dan ook weer risico’s voor jezelf inhoudt. Anderzijds trek je een select publiek huizenjagers aan met een ruimer budget. Leg dus vooral een zwembad aan wanneer je er zelf nog heel veel jaren van wil genieten, niet enkel als investering.